Jak Wielkanoc to jajka na ruszt
Na temat jajek było już wiele powiedziane, ale jest to tak popularny temat, wciąż z wieloma dylematami, że warto jeszcze raz go poruszyć.
Oprócz walorów smakowych wiadome też jest, że mają one bardzo dużą wartość odżywczą. Bogate są również opowieści na ich temat i ciągłe spekulacje, czy częste jedzenie jaj szkodzi czy nie. Na dobrą sprawę można się trzymać zasady, że wszystko jest dozwolone, ale z umiarem. Oczywiste jest, że opierając dietę na kilku produktach w końcu dorobimy się niedoborów jednych składników i nadmiaru drugich, jednak zakładamy, że w aż takie skrajności nie wchodzimy.
Jaja to jeden z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie. Weźmy pod uwagę fakt, że powstaje z nich życie - zawierają zatem wszystkie niezbędne składniki do stworzenia pojedynczej komórki żywego organizm. Te wszystkie wartości odżywcze - różnorodne witaminy i składniki mineralne - są także wykorzystywane do uzupełniania naszej diety, nie wspominając już o tym, że jaja to jedno z najlepszych i najtańszych źródeł białka.
Ile jaj dziennie?
Czy jajka podnoszą poziom lipoproteiny LDL we krwi? Podnoszą. Aczkolwiek, ich wpływ ocenia się jako niewielki i obserwuje się indywidualne różnice w odpowiedzi na cholesterol z diety
Specjaliści twierdzą, że aby utrzymać zbilansowaną dietę warto zjadać nawet do siedmiu całych jaj tygodniowo i nie ma powodów by bać się o poziom cholesterolu. Tak naprawdę nie znaleziono nigdy powiązania pomiędzy normalnym spożywaniem jaj a chorobą wieńcową. Czym zatem jest cholesterol? Jest to organiczny związek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w produkcji wielu ważnych cząsteczek, takich jak witamina D3 czy hormony, takie jak kortyzon, estrogeny, progesteron, testosteron. Ma także ogromne znaczenie dla komórek nerwowych mózgu.
Trzeba mieć też świadomość, że jajka są bardzo sycące, a to w oczywisty sposób pomaga kontrolować masę ciała. Może też mieć znaczenie w jakich formach jajka są spożywane. Czymś innym są smażone na maśle jajka z boczkiem, a czym innym warzywna sałatka z jajkami.
Jaja są bardzo cennym źródłem białka oraz wielu wartości odżywczych. Wbrew powszechnym opiniom i krążącym mitom, nie są one przyczyną wzrostu złego cholesterolu, który może osłabiać naczynia krwionośne i prowadzić do chorób serca. Jaja są źródłem dobrego cholesterolu i dzięki jego zawartości wspomagają pracę naczyń krwionośnych oraz chronią nasze zdrowe.
Bezpieczne jest zatem spożywanie jajka każdego dnia.